Wednesday 16 October 2013

Bruschetta z pomidorami i spiruliną

Składniki


10g irlandzkiej spiruliny, po wypłukaniu
4 ząbki czosnku
8 kromek chleba wiejskiego
8 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Mozzarella (opcjonalnie)
Podgrzać oliwę w rondlu. Dodać jeden rozdrobniony ząbek czosnku. Wodorosty osuszyć, pokroić i wrzucić na oliwę. Obsmażyć na chrupko na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.

Opiec kromki pieczywa z obu stron w piekarniku. Jeszcze gorące posmarować ząbkiem czosnku i ponownie na chwilę włożyć pod opiekacz. Po wyjęciu na kromkach ułożyć pomidory.

Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, posypać spiruliną. Na wierzchu można ułożyć plastry mozzarelli.
Porcja na 4 osoby

(Źródło - z etykiet produktów Algaran) 

No comments:

Post a Comment