INTRODUCTION / WSTĘP

Witam na moim blogu poświęconym morskim wodorostom. Jeśli nie wiesz jeszcze zbyt wiele o wodorostach czy algach (zwanych także czasem warzywami morza, jeśli mowa o odmianach jadalnych), to właśnie tu zamierzam dzielić się moją skromną wiedzą na ten temat, szczególnie na temat wodorostów, które zbiera się wzdłuż wybrzeża Irlandii. Na wstępie chciałbym przedstawić kilka podstawowych informacji i faktów, będę też proponować przepisy kulinarne umożliwiające włączenie wodorostów do diety.


Dorastając w Irlandii zaledwie kilka kilometrów od wybrzeża, słyszałem o jadalnych wodorostach morskich, szczególnie dulse (lokalnie w zachodniej Irlandii zwanych dillisk) i carrageen moss. Większość mojego dorosłego życia spędziłem w Polsce i nie zastanawiałem się nad takimi tematami, ale wraz z ogólną tendencją do większej dbałości o zdrowe życie i jedzenie w Polsce i nie tylko, zdecydowałem, że chcę mieć w tym trendzie swój udział, dzieląc się tajemnicami ze świata wodorostów. 


Będę tu pisać o różnych zastosowaniach wodorostów atlantyckich (warzyw morza), takich jak gotowanie z ich użyciem (z ciekawymi przepisami), zastosowania w medycynie i kosmetyce, a także wykorzystanie wodorostów lub wyciągów z wodorostów jako nawozów dla roślin ogrodowych.


Czym dokładnie są wodorosty? 

Krótko mówiąc, wodorosty to morskie algi. Istnieją trzy główne typy wodorostów w zależności od koloru: algi zielone, brązowe i czerwone. Podział ten jest dość uproszczony, bo algi mają różne właściwości i różne składniki. W dalszej części omówię różne gatunki wodorostów bardziej szczegółowo.


Tradycja zbierania wodorostów 


Wodorosty były zbierane z wód Atlantyku przez setki lat od wybrzeży Norwegii po Portugalię. Podobno mnisi na wyspie Iona (u wybrzeży Szkocji) wykorzystywali wodorosty jako źródło pożywienia, a także do nawożenia gruntów. Ludzie w Irlandii do niedawna kojarzyli jedzenie wodorostów z biedą, głównie w nawiązaniu do czasów Wielkiego Głodu w latach 1845-1849, kiedy ludzie na wybrzeżu nie mieli innego wyjścia. Jednak w dzisiejszych czasach rośnie świadomość wartości odżywczych i zdrowotnych tego naturalnego skarbu.


W Irlandii każdy ma prawo do zbierania wodorostów wzdłuż brzegu morskiego na własny użytek, ale do pozyskiwania komercyjnego wymagane jest specjalne pozwolenie wydawane przez państwo. Istnieje niewielka liczba firm zajmujących się zbieraniem wodorostów, z czego niektóre posiadają certyfikaty ekologiczne. Proces zbioru jest pracochłonny i nadal odbywa się ręcznie

To świetna wiadomość dla tych, którzy obawiają się o wpływ na środowisko, oraz dla tych, którzy chcą kupować produkty naturalne. Wodorosty są zazwyczaj suszone przed dalszą obróbką i pakowane.


Zalety wodorostów 


Wykorzystanie wodorostów, w postaci naturalnej jak i wyciągów, ma wiele zalet. Wodorosty zawierają mnóstwo składników odżywczych, mineralnych, mikroelementów, a także błonnik i witaminy. Nasze ciała potrzebują mikroelementów w bardzo małych ilościach i mogą z łatwością wchłonąć potrzebną ilość naturalnych mikroelementów z wodorostów morskich, jeśli uzupełnimy nimi naszą dietę. W ten sposób możemy ograniczyć lub uniknąć konieczności uzupełniania diety suplementami nieekologicznymi czy wręcz chemicznymi. Niedobory mikroelementów, nawet przy skądinąd bogatej diecie, mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak przedłużone gojenie ran czy niedoczynność tarczycy.


Niektórzy twierdzą, że regularne spożywanie niewielkich ilości wodorostów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, mówi się też o korzystnym ich działaniu dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2 (szczególnie odmiana wakame), jednak badania są nadal w toku i nie uzyskano jeszcze jednoznacznych wyników. Wodorosty są też wykorzystywane w kosmetyce ze względu na swoje właściwości wspomagające usuwanie toksyn i redukcję trądziku. 


Wodorosty są doskonałym nawozem i stanowią prawdziwy zastrzyk substancji odżywczych dla roślin ogrodowych, domowych a także nasion. Można je też stosować by poprawić jakość pewnych gleb i trawników. Nawóz z wodorostów jest stosowany w rolnictwie i ogrodnictwie, gdzie przyczynia się do podniesienia odporności roślin uprawnych na szkodniki, a także poprawić ogólny stan zdrowia i wielkość zbiorów.


Informacje o moim pierwszym dostawcy irlandzkich wodorostów – AlgAran



Firma mieści się na północno-zachodnim wybrzeżu Irlandii, wzdłuż czystych brzegów Atlantyku, wszystkie wodorosty zbierane ręcznie przy użyciu metod umożliwiających odtwarzanie zasobów i posiadają certyfikat ekologiczny Organic Trust. Wodorosty suszy się w niskich temperaturach, aby zachować ich wartość odżywczą. Certyfikat oznacza, że produkty są wolne od zanieczyszczeń, bezpieczne i zdrowe.




Brendan’s Atlantic Seaweed Blog

Welcome to my seaweed blog. If you are not already all that familiar with seaweed or algae (also called sea vegetables when referring to edible seaweed) then I hope to share some humble knowledge with you about seaweed, particularly seaweed which is harvested from the sea along the Irish coast. Firstly I’d like to present some background information and facts followed by some recipes for incorporating seaweed into your diet.

Growing up in Ireland just a few kilometres from the coast I was familiar with edible seaweeds, particularly dulse (locally referred to as dillisk in the west of Ireland) and carrageen moss. Having lived in Poland for most of my adult life I hadn’t given much thought to such things, but with the general trend towards more health-conscious living and eating in Poland and elsewhere over the past number of years I’ve decided that I’d like to contribute to that by sharing some secrets from the seaweed world.

I will be exploring the various applications of Atlantic seaweed (or sea vegetables) in this blog such as cooking with seaweed and some interesting recipes, healthcare and skincare with seaweed, and the use of seaweed or seaweed extracts as a fertilizer for your garden lawn and plants.


What exactly is seaweed?

 

Briefly speaking, seaweeds are marine algae. There are three main groups of seaweed species and they can be divided according to colour: green algae, brown algae and red algae. However this division is rather simplistic as the algae have various different compositions and properties. I will go into more detail on different seaweed plants later on.


Seaweed harvesting and tradition

 

Seaweed has been harvested from Atlantic seas for hundreds of years from the Norwegian coast to Portugal. Apparently, monks on the island of Iona (off Scotland) used seaweed as a food source and seaweed was also used to fertilise the land. However, these days there is growing awareness of the nutritional and health values of this special resource.

In Ireland, anyone is free to collect seaweed along the shore for their own use but for commercial harvesting a special state issued license is required. There are a small number of businesses involved in the harvesting of seaweed, including some with organic producer certification. The harvesting process is labour intensive and harvesting is still done by hand.

This is great news for those who are concerned with the impact on the environment and for those who wish to purchase natural products. The seaweed is usually dried before further processing and packaging takes place.


Benefits of using seaweed

 

There are many benefits to using seaweed plants and extracts. Seaweed contains an abundance of trace elements, minerals, nutrients, fibre and vitamins. Our bodies need trace elements in very small amounts and can readily absorb the right amount of organically occurring trace elements from seaweed if we supplement our diet with a small amount of seaweed. In this way we can reduce or avoid the need for supplements in inorganic or chemical form. Trace element deficiencies even in an otherwise nutritious diet can lead to health problems such as delayed wound healing or hypothyroidism.

There are claims that regular consumption of small amounts of seaweed can reduce cancer risk and diabetes type 2 sufferers may also benefit from this supplement (particularly the wakame variety) however research on these matters is still ongoing and not yet proven. For skin, seaweed is used as a toxin remover and acne mitigator.

Seaweed is an excellent fertiliser and can be used to give garden and home plants and seeds a real boost. It can also improve the quality of certain soils and lawns. Seaweed fertiliser is used in agriculture and horticulture where it can improve crops’ and plants’ resistance to pests as well as improve overall health and harvest size.


About my first Irish seaweed supplier – AlgAran

 

Situated on the Northwest coast of Ireland, working along clean Atlantic shores, all the seaweed is hand picked using sustainable harvesting methods and organically certified by Organic Trust. The seaweed is dried at low temperatures to preserve its nutritional content. Organic certification requires that the products are free of contamination, safe and healthy.

No comments:

Post a Comment