RECIPES / PRZEPISY KULINARNE



Pomysły na wykorzystanie wodorostów dulse (dillisk) w kuchni





  1. Najprościej - można je jeść bez gotowania, suszone jako wieczorną przekąskę! Pamiętajcie tylko, żeby usunąć ewentualne resztki skorupiaków ze względów estetycznych.
  2. Chipsy Dillisk: Pokroić suszone wodorosty dillisk na kawałki wielkości chipsów. Rozgrzać trochę oleju sezamowego na patelni. Dodać wodorosty i smażyć z obu stron przez minutę lub dwie, aż się skurczą i staną się chrupkie i brązowe. Smażone zbyt długo wodorosty staną się czarne. Po odsączeniu z tłuszczu można posypać nasze chipsy sezamem.
  3. Namoczyć, pokroić drobno i dodawać do dań typu stir-fry, jajecznicy, zup lub sałatek. 




Chleb na sodzie z wodorostami dillisk



Oryginalny przepis można znaleźć tutaj


Chleb na sodzie (soda bread) jest charakterystyczny dla kuchni irlandzkiej, przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko w porównaniu do innych chlebów domowej roboty, najlepiej smakuje na ciepło, a czerstwy można odsmażyć na patelni.  

Składniki: 
• 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej 
• 125 g mąki pszennej 
• 50 g płatków owsianych 
• 14 g pokrojonych wodorostów dulse|dillisk 
• 5 ml (1 łyżeczka) sody kuchennej 
• 450 ml maślanki  

Przygotowanie: 
1. Wymieszać wszystkie składniki sypkie. 
2. Dodać wystarczającą ilość maślanki, by powstało miękkie ciasto. 
3. Lekko wyrobić i uformować w kulę, naciąć wierzch na krzyż. 
4. Piec w temp. 230°C przez 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 205°C na następne 20-25 minut.  
    Upieczony chleb przy opukiwaniu wydaje głuchy odgłos. 
5. Studzić na kratce, jeść na ciepło. 



Sos z papryki i kombu (Laminaria digitata)

Oryginalny przepis można znaleźć tutaj.

Ten sos dodaje smaku i koloru daniom głównym


  • pokrojone wodorosty Kombu, 1 kopiasta łyżeczka
  • oliwa z oliwek
  • 1kg papryki (czerwonej, żółtej i pomarańczowej)
  • 1 1/2 łyżeczki czosnku przepuszczonego przez praskę
  • 2 łyżeczki octu słodowego
  • 1 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. 1/2 łyżeczki solu, do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
1. Rozgrzać piekarnik (górna grzałka, opiekacz) i cienko posmarować blachę do pieczenia oliwą z oliwek. Umieścić całe papryki na blaszce razem z wodorostami Kombu, namoczonymi uprzednio w zimnej wodzie.
2. Piec papryki i wodorosty przez ok. 15 minut obracając je co 5 minut.
3. Przełożyć do miski razem z sosem, który wydzielił się podczas pieczenia, i nakryć talerzem. Studzić przez ok. 45 minut.
4. Obrać papryki i usunąć nasiona razem z łodygami. Zmiksować całość i przełożyć z powrotem do miski. Dodać pozostałe składniki, sól i pieprz cayenne stosownie do smaku.
5. Podawać schłodzony lub w temperaturze pokojowej. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.


QUICHE na słono


kruche ciasto:
1-1,5 szkl mąki
pół kostki masła
łyżka oleju
jajko (zamiast jajka można dodać 2 łyżki wody więcej)
1-2 łyżki wody
szczypta soli
 

Masło z mąką przesiekać nożem, dodać sól, olej, jajko, odrobinę wody i szybko zagnieść ciasto. wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
Potem wyłożyć na blachę, można rozwałkować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na jakieś 10 minut, aż się lekko zezłoci.
 

nadzienie:
10-20 dag szpinaku (jeśli mrożony to najlepszy w liściach)

dzwonko łososia

garść wodorostów dillisk
25 dag niekwaśnego twarogu lub gęstej śmietany
3-4 jajka
3-4 łyżki mąki
2 łyżki masła (niekoniecznie)
15 dag żółtego sera
gałka muszkatołowa, sól, pieprz 


Łososia zalać wrzątkiem na patelni, gotować przez ok. 5 minut, następnie podzielić ręcznie na spore kawałki usuwając ości i skórę. Wodorosty namoczyć krótko (ok. 5 minut), usunąć ewentualne zanieczyszczenia, pokroić w niewielkie kawałki (wodą można podlać kwiaty). Umyty/rozmrożony szpinak wymieszać z twarogiem, jajami, mąką oraz połową sera żółtego (niekoniecznie). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ciasto wyłożyć łososia i wodorosty, zalać przygotowaną masą szpinakową, posypać resztą sera (lub całym serem) i ewentualnie kawałeczkami masła.
 

Piec w 180-200 stopniach, przez 30-40 minut.
Zamiast łososia można dodać boczek wędzony – ok. 10 dag – pokrojony na kawałki i wysmażony.


Quiche to zasadniczo danie z resztek (tak jak włoska pizza), więc składniki oraz ich ilość można modyfikować.










Tagliatelle z wodorostami Dillisk  


Składniki:
1,5 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 ząbki czosnku obrane i rozdrobnione (przeciśnięte przez praskę)
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
12 łebków pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
300g suchego makaronu tagliatelle
1 łyżka pokrojonych wodorostów dillisk

Usunąć łyżeczką brązowe blaszki ze spodu pieczarek, wyrzucić, resztę pokroić. Wlać oliwę do dużego rondla na średnim gazie; dodać pieczarki, dillisk i czosnek. Smażyć przez 5-6 minut aż grzyby zmiękną. Zmniejszyć ogień i dusić mieszając przez ok. 10 minut. Dodać pieprz i sól, mieszać ciągle aż sos zgęstnieje. Wmieszać pietruszkę. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wyłożyć na talerz, na wierzchu polać sosem. Można udekorować natką pietruszki.

Porcja na 4 osoby

Sałatka z warzywami morza i serem feta (Mixed Seaveg and Feta Salad)

Składniki:

1 opakowanie mieszanki sałat
400g sera Feta pokrojonego w kostkę
100ml śmietany kremówki
sok z 1 cytryny (bez pestek i kawałków miąższu)
1 łyżka pokrojonej mieszanki wodorostów
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Namoczyć mieszankę wodorostów (morski mix sałatkowy lub po prostu kilka typów wodorostów) w czystej wodzie, odcedzić i wysuszyć w piekarniku nastawionym na niską temperaturę, aż wodorosty staną się chrupkie. W salaterce umieścić sałatę i ser feta. Wymieszać śmietanę i sok z cytryny. Dodać mix wodorostów i doprawić solą do smaku. Polać sałatę sosem. Wymieszać starannie i przybrać natką pietruszki.

Porcja na 4 osoby

(Źródło - z etykiet produktów Algaran)

Mus truskawkowy z mchem irlandzkim (Strawberry Mousse with Carragheen)

Składniki:

20 dużych truskawek
1 litr wody
10g suszonego mchu irlandzkiego (carragheen)
2 łyżki miodu

Wypłukać suszone wodorosty w świeżej wodzie i usunąć pozostałości skorupiaków/muszli.

Włożyć do garnka z litrem wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 minut, aż około jedna czwarta płynu odparuje. Przecedzić usuwając wodorosty (które można wykorzystać jako nawóz w ogrodzie).

Przecedzony płyn zacznie tężeć po ostygnięciu, więc ważne jest, by od razu dodać truskawki i miód. Miksować przez kilka minut. Wlać mus do czterech salaterek i udekorować liśćmi mięty. Podawać schłodzony.

Porcja na 4 osoby

Wersja alternatywna z mlekiem i likierem Baileys:

Zamiast wody użyć 500ml mleka. Namoczyć mech carragheen w mleku przez 10 minut. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Przecedzić płyn przez sito. Dodać miód i baileys do smaku (ok. 10ml). Zostawić do stężenia jak w przepisie powyżej. Udekorować sproszkowanym kakao.

Źródło: etykiety produktów Algaran oraz http://qualityseaveg.ie/index.php?route=information/news&news_id=4

What I did

I used mixed fruit instead of strawberries. I definitely put too much fruit into it as it wasn't able to set fully but it still worked with ice cream. The advantage of the result I had was that I was able to make healthy jam sandwiches for the kids :)

Mixed Fruit
10g Dried Carragheen

After using the blender
The fruit mousse

Healthy seaweed jam sandwich
Warzywa z serem i sea spaghetti (Greens with cheese and Sea Spaghetti)

4 ziemniaki
200g młodego groszku (w strączkach)
2 zielone papryki
10g wodorostów Sea Spaghetti
200g startego sera typu cheddar
2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu (winnego, jabłkowego)
Sól i pieprz

Włączyć opiekacz (grill). Namoczyć suszone sea spaghetti w świeżej wodzie. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę, obrać i pokroić w ósemki. Ugotować groszek w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Ugotować sea spaghetti w lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu przez 10 minut, następnie odcedzić i pokroić. W międzyczasie umieścić papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i opiec, często przewracając. Przestudzić, następnie obrać, usunąć nasiona i pokroić na duże kawałki. W salaterce umieścić ziemniaki, groszek i plastry papryki, pokropić oliwą z oliwek, dodać sea spaghetti oraz ser. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie przemieszać i podać.

Porcja na 4 osoby

(Źródło - z etykiet produktów Algaran)

Bruschetta z pomidorami i spiruliną

Składniki


10g irlandzkiej spiruliny, po wypłukaniu
4 ząbki czosnku
8 kromek chleba wiejskiego
8 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Mozzarella (opcjonalnie)
Podgrzać oliwę w rondlu. Dodać jeden rozdrobniony ząbek czosnku. Wodorosty osuszyć, pokroić i wrzucić na oliwę. Obsmażyć na chrupko na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.

Opiec kromki pieczywa z obu stron w piekarniku. Jeszcze gorące posmarować ząbkiem czosnku i ponownie na chwilę włożyć pod opiekacz. Po wyjęciu na kromkach ułożyć pomidory.

Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, posypać spiruliną. Na wierzchu można ułożyć plastry mozzarelli.
Porcja na 4 osoby

(Źródło - z etykiet produktów Algaran)

Kombu (Kelp) Stew

Ingredients

10g dried kombu
2 aubergine, thickly sliced
2 courgettes, chopped
1 big onion, chopped
1 celery stick, chopped
1 cup of tomato passata
100g of chopped green olives
4 tbs of olive oil
Salt and pepper

Soak the dried seaweed with fresh water and thinly chop it. Heat the oil in a saucepan. Add the onion, celery and kombu. Cook over a low heat for 5 minutes. Add all the other ingredients (except courgettes) and cook for 30 minutes, always stirring. Add extra water if needed. Season with salt and pepper, add the courgettes, lower the heat, cover and simmer for 20 minutes. Serve on a bed of brown bread.

Serves 4

(Source - Algaran product packaging)

Barley, Leek and Wakame Soup

Ingredients

2 leeks, chopped
10g dried wakame
300g pearl barley
1.5ltr vegetable stock
2tbs of parmesan cheese, freshly grated
2tbs of olive oil
Salt and pepper

Bring the vegetable stock to the boil in a saucepan.

Heat the oil in another saucepan. Meanwhile, soak the dried seaweed in fresh water and chop it. Add the leeks and chopped wakame and cook over a low heat, stirring occasionally until golden brown.

Add the barley and pour in the stock. Season with salt and simmer over a low heat for 1.5 hours or until the barley is tender.

Add pepper. Drizzle with olive oil and serve with parmesan.

Serves 4

(Source - Algaran product packaging)

I made this soup during the week and it worked out really well. The only change I'd make to the original recipe would be to reduce the amount of barley to 100g. I used 200g and it was still too much.




Sweet kombu Vegan Soup

Ingredients

10g of dried sweet kombu
1 courgette, chopped
1 big onion, chopped
1 celery stick, chopped
1 carrot, chopped
2 potatoes, chopped
4tbs olive oil
Salt and pepper
4 cups of water
Parsley

Soak the dried seaweed in fresh water and chop it.

Heat the oil in a saucepan. Add onion, celery, carrot, potatoes and sweet kombu. Fry over low heat for 5 minutes.Add the water and the courgette. Cook for 30 minutes, always stirring. Add extra water if needed.

Season with salt and pepper, add the parsley, lower the heat, cover and simmer for 10 minutes. Serve on a bed of toasted brown bread.

Serves 4

(Source - Algaran product packaging) 


1 comment:

  1. Sea Salad jest jak dla mnie numerem 1 w tym zestawie który sprzedajesz:) Wodorosty są bardziej łagodne w smaku od np. Sea Spaghetti... polecam wszystkim, naprawdę ciekawe doświadczenie smakowe.

    ReplyDelete