Wednesday, 26 June 2013
Wstęp
Witam na moim blogu poświęconym morskim wodorostom. Jeśli nie wiesz jeszcze zbyt wiele o wodorostach czy algach (zwanych także czasem warzywami morza, jeśli mowa o odmianach jadalnych), to właśnie tu zamierzam dzielić się moją skromną wiedzą na ten temat, szczególnie na temat wodorostów, które zbiera się wzdłuż wybrzeża Irlandii. Na wstępie chciałbym przedstawić kilka podstawowych informacji i faktów, będę też proponować przepisy kulinarne umożliwiające włączenie wodorostów do diety.
Dorastając w Irlandii zaledwie kilka kilometrów od wybrzeża, słyszałem o jadalnych wodorostach morskich, szczególnie dulse (lokalnie w zachodniej Irlandii zwanych dillisk) i carrageen moss. Większość mojego dorosłego życia spędziłem w Polsce i nie zastanawiałem się nad takimi tematami, ale wraz z ogólną tendencją do większej dbałości o zdrowe życie i jedzenie w Polsce i nie tylko, zdecydowałem, że chcę mieć w tym trendzie swój udział, dzieląc się tajemnicami ze świata wodorostów.
Będę tu pisać o różnych zastosowaniach wodorostów atlantyckich (warzyw morza), takich jak gotowanie z ich użyciem (z ciekawymi przepisami), zastosowania w medycynie i kosmetyce, a także wykorzystanie wodorostów lub wyciągów z wodorostów jako nawozów dla roślin ogrodowych.
Czym dokładnie są wodorosty?
Krótko mówiąc, wodorosty to morskie algi. Istnieją trzy główne typy wodorostów w zależności od koloru: algi zielone, brązowe i czerwone. Podział ten jest dość uproszczony, bo algi mają różne właściwości i różne składniki. W dalszej części omówię różne gatunki wodorostów bardziej szczegółowo.
Tradycja zbierania wodorostów
Wodorosty były zbierane z wód Atlantyku przez setki lat od wybrzeży Norwegii po Portugalię. Podobno mnisi na wyspie Iona (u wybrzeży Szkocji) wykorzystywali wodorosty jako źródło pożywienia, a także do nawożenia gruntów. Ludzie w Irlandii do niedawna kojarzyli jedzenie wodorostów z biedą, głównie w nawiązaniu do czasów Wielkiego Głodu w latach 1845-1849, kiedy ludzie na wybrzeżu nie mieli innego wyjścia. Jednak w dzisiejszych czasach rośnie świadomość wartości odżywczych i zdrowotnych tego naturalnego skarbu.
W Irlandii każdy ma prawo do zbierania wodorostów wzdłuż brzegu morskiego na własny użytek, ale do pozyskiwania komercyjnego wymagane jest specjalne pozwolenie wydawane przez państwo. Istnieje niewielka liczba firm zajmujących się zbieraniem wodorostów, z czego niektóre posiadają certyfikaty ekologiczne. Proces zbioru jest pracochłonny i nadal odbywa się ręcznie.
To świetna wiadomość dla tych, którzy obawiają się o wpływ na środowisko, oraz dla tych, którzy chcą kupować produkty naturalne. Wodorosty są zazwyczaj suszone przed dalszą obróbką i pakowane.
Zalety wodorostów
Wykorzystanie wodorostów, w postaci naturalnej jak i wyciągów, ma wiele zalet. Wodorosty zawierają mnóstwo składników odżywczych, mineralnych, mikroelementów, a także błonnik i witaminy. Nasze ciała potrzebują mikroelementów w bardzo małych ilościach i mogą z łatwością wchłonąć potrzebną ilość naturalnych mikroelementów z wodorostów morskich, jeśli uzupełnimy nimi naszą dietę. W ten sposób możemy ograniczyć lub uniknąć konieczności uzupełniania diety suplementami nieekologicznymi czy wręcz chemicznymi. Niedobory mikroelementów, nawet przy skądinąd bogatej diecie, mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak przedłużone gojenie ran czy niedoczynność tarczycy.
Niektórzy twierdzą, że regularne spożywanie niewielkich ilości wodorostów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, mówi się też o korzystnym ich działaniu dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2 (szczególnie odmiana wakame), jednak badania są nadal w toku i nie uzyskano jeszcze jednoznacznych wyników. Wodorosty są też wykorzystywane w kosmetyce ze względu na swoje właściwości wspomagające usuwanie toksyn i redukcję trądziku.
Wodorosty są doskonałym nawozem i stanowią prawdziwy zastrzyk substancji odżywczych dla roślin ogrodowych, domowych a także nasion. Można je też stosować by poprawić jakość pewnych gleb i trawników. Nawóz z wodorostów jest stosowany w rolnictwie i ogrodnictwie, gdzie przyczynia się do podniesienia odporności roślin uprawnych na szkodniki, a także poprawić ogólny stan zdrowia i wielkość zbiorów.
Informacje o moim pierwszym dostawcy irlandzkich wodorostów – AlgAran
Firma mieści się na północno-zachodnim wybrzeżu Irlandii, wzdłuż czystych brzegów Atlantyku, wszystkie wodorosty są zbierane ręcznie przy użyciu metod umożliwiających odtwarzanie zasobów i posiadają certyfikat ekologiczny Organic Trust. Wodorosty suszy się w niskich temperaturach, aby zachować ich wartość odżywczą. Certyfikat oznacza, że produkty są wolne od zanieczyszczeń, bezpieczne i zdrowe.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment