Monday, 8 July 2013

Recipes / Przepisy kulinarne


Pomysły na wykorzystanie wodorostów dulse (dillisk) w kuchni





  1. Najprościej - można je jeść bez gotowania, suszone jako wieczorną przekąskę! Pamiętajcie tylko, żeby usunąć ewentualne resztki skorupiaków ze względów estetycznych.
  2. Chipsy Dillisk: Pokroić suszone wodorosty dillisk na kawałki wielkości chipsów. Rozgrzać trochę oleju sezamowego na patelni. Dodać wodorosty i smażyć z obu stron przez minutę lub dwie, aż się skurczą i staną się chrupkie i brązowe. Smażone zbyt długo wodorosty staną się czarne. Po odsączeniu z tłuszczu można posypać nasze chipsy sezamem.
  3. Namoczyć, pokroić drobno i dodawać do dań typu stir-fry, jajecznicy, zup lub sałatek. 

Już wkrótce zamieścimy więcej przepisów...

No comments:

Post a Comment