QUICHE na słono
kruche
ciasto:
1-1,5 szkl mąki
pół kostki masła
łyżka oleju
jajko (zamiast jajka można dodać 2 łyżki wody więcej)
1-2 łyżki wody
szczypta soli
Masło z mąką przesiekać nożem, dodać sól, olej, jajko, odrobinę wody i szybko zagnieść ciasto. wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
Potem wyłożyć na blachę, można rozwałkować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na jakieś 10 minut, aż się lekko zezłoci.
nadzienie:
10-20 dag szpinaku (jeśli mrożony to najlepszy w liściach)
1-1,5 szkl mąki
pół kostki masła
łyżka oleju
jajko (zamiast jajka można dodać 2 łyżki wody więcej)
1-2 łyżki wody
szczypta soli
Masło z mąką przesiekać nożem, dodać sól, olej, jajko, odrobinę wody i szybko zagnieść ciasto. wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
Potem wyłożyć na blachę, można rozwałkować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na jakieś 10 minut, aż się lekko zezłoci.
nadzienie:
10-20 dag szpinaku (jeśli mrożony to najlepszy w liściach)
dzwonko
łososia
garść
wodorostów dillisk
25 dag niekwaśnego twarogu lub gęstej śmietany
3-4 jajka
3-4 łyżki mąki
2 łyżki masła (niekoniecznie)
15 dag żółtego sera
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Łososia zalać wrzątkiem na patelni, gotować przez ok. 5 minut, następnie podzielić ręcznie na spore kawałki usuwając ości i skórę. Wodorosty namoczyć krótko (ok. 5 minut), usunąć ewentualne zanieczyszczenia, pokroić w niewielkie kawałki (wodą można podlać kwiaty). Umyty/rozmrożony szpinak wymieszać z twarogiem, jajami, mąką oraz połową sera żółtego (niekoniecznie). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ciasto wyłożyć łososia i wodorosty, zalać przygotowaną masą szpinakową, posypać resztą sera (lub całym serem) i ewentualnie kawałeczkami masła.
Piec w 180-200 stopniach, przez 30-40 minut.
Zamiast łososia można dodać boczek wędzony – ok. 10 dag – pokrojony na kawałki i wysmażony.
25 dag niekwaśnego twarogu lub gęstej śmietany
3-4 jajka
3-4 łyżki mąki
2 łyżki masła (niekoniecznie)
15 dag żółtego sera
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Łososia zalać wrzątkiem na patelni, gotować przez ok. 5 minut, następnie podzielić ręcznie na spore kawałki usuwając ości i skórę. Wodorosty namoczyć krótko (ok. 5 minut), usunąć ewentualne zanieczyszczenia, pokroić w niewielkie kawałki (wodą można podlać kwiaty). Umyty/rozmrożony szpinak wymieszać z twarogiem, jajami, mąką oraz połową sera żółtego (niekoniecznie). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ciasto wyłożyć łososia i wodorosty, zalać przygotowaną masą szpinakową, posypać resztą sera (lub całym serem) i ewentualnie kawałeczkami masła.
Piec w 180-200 stopniach, przez 30-40 minut.
Zamiast łososia można dodać boczek wędzony – ok. 10 dag – pokrojony na kawałki i wysmażony.
No comments:
Post a Comment