Saturday, 3 August 2013

Chleb na sodzie z wodorostami dillisk (dillisk soda bread)

Oryginalny przepis można znaleźć tutaj.
 
Chleb na sodzie (soda bread) jest charakterystyczny dla kuchni irlandzkiej, przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko w porównaniu z innymi chlebami domowej roboty, najlepiej smakuje na ciepło, a czerstwy można odsmażyć na patelni.  

Składniki: 
• 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej 
• 125 g mąki pszennej 
• 50 g płatków owsianych 
• 14 g pokrojonych wodorostów dulse|dillisk 
• 5 ml (1 łyżeczka) sody kuchennej 
• 450 ml maślanki  

Przygotowanie: 
  1. Wymieszać wszystkie składniki sypkie. 
  2. Dodać wystarczającą ilość maślanki, by powstało miękkie ciasto. 
  3. Lekko wyrobić i uformować w kulę, naciąć wierzch na krzyż. 
  4. Piec w temp. 230°C przez 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 205°C na następne 20-25 minut.  Upieczony chleb przy opukiwaniu wydaje głuchy odgłos. 
  5. Studzić na kratce, jeść na ciepło.

No comments:

Post a Comment