Oryginalny przepis można znaleźć tutaj.
Chleb na sodzie (soda bread) jest charakterystyczny dla kuchni irlandzkiej, przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko w porównaniu z innymi chlebami domowej roboty, najlepiej smakuje na ciepło, a czerstwy można odsmażyć na patelni.
Chleb na sodzie (soda bread) jest charakterystyczny dla kuchni irlandzkiej, przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko w porównaniu z innymi chlebami domowej roboty, najlepiej smakuje na ciepło, a czerstwy można odsmażyć na patelni.
Składniki:
• 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej
• 125 g mąki pszennej
• 50 g płatków owsianych
• 14 g pokrojonych wodorostów dulse|dillisk
• 5 ml (1 łyżeczka) sody kuchennej
• 450 ml maślanki
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie składniki sypkie.
- Dodać wystarczającą ilość maślanki, by powstało miękkie ciasto.
- Lekko wyrobić i uformować w kulę, naciąć wierzch na krzyż.
- Piec w temp. 230°C przez 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 205°C na następne 20-25 minut. Upieczony chleb przy opukiwaniu wydaje głuchy odgłos.
- Studzić na kratce, jeść na ciepło.
No comments:
Post a Comment