Tuesday, 6 August 2013

Sos z papryki i kombu (pepper and kombu sauce)

Oryginalny przepis można znaleźć tutaj



Ten sos dodaje smaku i koloru daniom głównym

  • Pokrojone wodorosty Kombu, 1 kopiata łyżeczka
  • Oliwa z oliwek
  • 1kg papryki (czerwonej, żółtej i pomarańczowej)
  • 1 1/2 łyżeczki czosnku przepuszczonego przez praskę
  • 2 łyżeczki octu słodowego
  • 1 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczeki cukru
  • Ok. 1/2 łyżeczki solu, do smaku
  • Pieprz cayenne do smaku
1. Rozgrzać piekarnik (górna grzałka, opiekacz) i cienko posmarować blachę do pieczenia oliwą z oliwek. Umieścić całe papryki na blaszce razem z wodorostami Kombu, namoczonymi uprzednio w zimnej wodzie.
2. Piec papryki i wodorosty przez ok. 15 minut obracając je co 5 minut.
3. Przełożyć do miski razem z sosem, który wydzielił się podczas pieczenia, i nakryć talerzem. Studzić przez ok. 45 minut.
4. Obrać papryki i usunąć nasiona razem z łodygami. Zmiksować całość i przełożyć z powrotem do miski. Dodać pozostałe składniki, sól i pieprz cayenne stosownie do smaku.
5. Podawać schłodzony lub w temperaturze pokojowej. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.  

No comments:

Post a Comment