Ten sos dodaje smaku i koloru daniom głównym
- Pokrojone wodorosty Kombu, 1 kopiata łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- 1kg papryki (czerwonej, żółtej i pomarańczowej)
- 1 1/2 łyżeczki czosnku przepuszczonego przez praskę
- 2 łyżeczki octu słodowego
- 1 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczeki cukru
- Ok. 1/2 łyżeczki solu, do smaku
- Pieprz cayenne do smaku
2. Piec papryki i wodorosty przez ok. 15 minut obracając je co 5 minut.
3. Przełożyć do miski razem z sosem, który wydzielił się podczas pieczenia, i nakryć talerzem. Studzić przez ok. 45 minut.
4. Obrać papryki i usunąć nasiona razem z łodygami. Zmiksować całość i przełożyć z powrotem do miski. Dodać pozostałe składniki, sól i pieprz cayenne stosownie do smaku.
5. Podawać schłodzony lub w temperaturze pokojowej. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.
No comments:
Post a Comment