Thursday, 19 September 2013

Tagliatelle z wodorostami Dillisk


Składniki:
1,5 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 ząbki czosnku obrane i rozdrobnione (przeciśnięte przez praskę)
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
12 łebków pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
300g suchego makaronu tagliatelle
1 łyżka pokrojonych wodorostów dillisk

Usunąć łyżeczką brązowe blaszki ze spodu pieczarek, wyrzucić, resztę pokroić. Wlać oliwę do dużego rondla na średnim gazie; dodać pieczarki, dillisk i czosnek. Smażyć przez 5-6 minut aż grzyby zmiękną. Zmniejszyć ogień i dusić mieszając przez ok. 10 minut. Dodać pieprz i sól, mieszać ciągle aż sos zgęstnieje. Wmieszać pietruszkę. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wyłożyć na talerz, na wierzchu polać sosem. Można udekorować natką pietruszki.

Porcja na 4 osoby

No comments:

Post a Comment