Friday 27 September 2013

Mus truskawkowy z mchem irlandzkim (Strawberry Mousse with Carragheen)

Składniki:

20 dużych truskawek
1 litr wody
10g suszonego mchu irlandzkiego (carragheen)
2 łyżki miodu

Wypłukać suszone wodorosty w świeżej wodzie i usunąć pozostałości skorupiaków/muszli.

Włożyć do garnka z litrem wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 minut, aż około jedna czwarta płynu odparuje. Przecedzić usuwając wodorosty (które można wykorzystać jako nawóz w ogrodzie).

Przecedzony płyn zacznie tężeć po ostygnięciu, więc ważne jest, by od razu dodać truskawki i miód. Miksować przez kilka minut. Wlać mus do czterech salaterek i udekorować liśćmi mięty. Podawać schłodzony.

Porcja na 4 osoby

Wersja alternatywna z mlekiem i likierem Baileys:

Zamiast wody użyć 500ml mleka. Namoczyć mech carragheen w mleku przez 10 minut. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Przecedzić płyn przez sito. Dodać miód i baileys do smaku (ok. 10ml). Zostawić do stężenia jak w przepisie powyżej. Udekorować sproszkowanym kakao.

Źródło: etykiety produktów Algaran oraz http://qualityseaveg.ie/index.php?route=information/news&news_id=4

What I did

I used mixed fruit instead of strawberries. I definitely put too much fruit into it as it wasn't able to set fully but it still worked with ice cream. The advantage of the result I had was that I was able to make healthy jam sandwiches for the kids :)

Mixed Fruit
10g Dried Carragheen

After using the blender
The fruit mousse

Healthy seaweed jam sandwich

No comments:

Post a Comment