20 dużych truskawek
1 litr wody
10g suszonego mchu irlandzkiego (carragheen)
2 łyżki miodu
Wypłukać suszone wodorosty w świeżej wodzie i usunąć pozostałości skorupiaków/muszli.
Włożyć do garnka z litrem wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 minut, aż około jedna czwarta płynu odparuje. Przecedzić usuwając wodorosty (które można wykorzystać jako nawóz w ogrodzie).
Przecedzony płyn zacznie tężeć po ostygnięciu, więc ważne jest, by od razu dodać truskawki i miód. Miksować przez kilka minut. Wlać mus do czterech salaterek i udekorować liśćmi mięty. Podawać schłodzony.
Porcja na 4 osoby
Wersja alternatywna z mlekiem i likierem Baileys:
Zamiast wody użyć 500ml mleka. Namoczyć mech carragheen w mleku przez 10 minut. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Przecedzić płyn przez sito. Dodać miód i baileys do smaku (ok. 10ml). Zostawić do stężenia jak w przepisie powyżej. Udekorować sproszkowanym kakao.
Źródło: etykiety produktów Algaran oraz http://qualityseaveg.ie/index.php?route=information/news&news_id=4
What I did
I used mixed fruit instead of strawberries. I definitely put too much fruit into it as it wasn't able to set fully but it still worked with ice cream. The advantage of the result I had was that I was able to make healthy jam sandwiches for the kids :)
Mixed Fruit |
10g Dried Carragheen |
After using the blender |
The fruit mousse |
Healthy seaweed jam sandwich |
No comments:
Post a Comment